Niektorí sú fanúšikmi kratších vzdialeností, iní uprednostňujú tzv. dlhý beh. Dlhý beh zvyčajne zahŕňa väčšiu vzdialenosť a námahu, takže by ste ho rozhodne nemali podceňovať. Čo si zbaliť na dlhý beh?

Bežecký batoh

Jednou z nevyhnutností pri dlhších behoch je nepochybne bežecký batoh. Vojsť by sa vám do neho mala vetrovka, pitie, kľúče, mobilný telefón a prípadne malé občerstvenie. Bežecký batoh by mal byť čo najpohodlnejší, preto si ho najprv vyskúšajte v obchode a preskúmajte všetky úložné priestory, ktoré má. Na niektoré si dokonca môžete kúpiť špeciálne vrecko na vodu s hadičkou, aby ste sa nemuseli zastavovať a otvárať fľašu s vodou, keď budete smädní.

Desiata

Ak sa chystáte na beh dlhší ako 14 kilometrov, nezabudnite si so sebou vziať občerstvenie. Keďže ho budete ukladať do bežeckej tašky, mal by byť čo najkompaktnejší. Skvelou voľbou sú napríklad müsli tyčinky, piškóty alebo energetické gély. Platí to však len pre behy kratšie ako 21 kilometrov. Ak trénujete na maratón alebo dlhšiu vzdialenosť, budete si musieť zbaliť ešte niečo navyše. Môžete vyskúšať napríklad sušené datle, rôzne tyčinky, ovocie alebo kúsok koláča.

Mobilný telefón

Niektorí bežci sa pri behu čo najviac vyhýbajú noseniu mobilného telefónu. Na long run by ste si ho ale určite mali vziať so sebou. Jedným z dôvodov je navigácia alebo mapové aplikácie, ktoré sú súčasťou dnešných mobilných zariadení. Najmä ak plánujete dlhšiu trasu, bez mapy sa nezaobídete. Ďalším dôvodom je bezpečnosť. Dlhý beh môže byť vyčerpávajúci, a ak vás cestou dostihne únava alebo dôjde k nečakanému zraneniu, budete chcieť zavolať pomoc. Preto by ste mali mať mobilný telefón vždy so sebou.

Tip: Ak sa chystáte na dlhý beh, v batohu by sa vám mohli hodiť aj také veci, ako je napríklad suchý šampón, dezodorant či svieži a ľahký parfum. Mrknite na predaj parfumov v Douglas.