Jedným z najobľúbenejších pohorí na svete je bezpochyby pohorie Álp, ktoré ročne navštívia tisícky turistov z celého sveta. Pripravili sme si článok, v ktorom vám priblížime tie najväčšie zaujímavosti Francúzskych Álp a dozviete sa aj to či sú vhodné na behanie.

Pokiaľ ide o Francúsko, tak pohorie Álp tvorí medzinárodnú hranicu s niekoľkými susednými krajinami. Francúzske Alpy sú známe veľkou rozmanitosťou, pokiaľ ide o faunu a flóru. Sú domovom viac ako 5 tisíc druhov rastlín a žije tam viac ako 12 tisíc druhov voľne žijúcich živočíchov. Okrem toho ponúkajú krásne a jedinečné miesta, ktoré sa oplatí vidieť a zažiť. Chystáte sa Francúzske Alpy v dohľadnej dobe navštíviť? Nezabudnite na poistenie do Álp, vďaka ktorému budete krytí, v prípade, že by sa vyskytol akýkoľvek problém.

Mount Blanc je najvyšší vrchol Álp

Mont Blanc je najvyššou horou Álp a Západnej Európy, prípadne celej Európy, v závislosti na jej hraniciach. Názov pohoria v preklade znamená „Biela hora“, pretože najvyšší vrchol hory pripomína bielu snehovú pyramídu. Mnohí ľudia odporúčajú výstup na tento vrchol skôr v období letných mesiacov, pretože Mont Blanc je známy svojimi nepredvídateľnými snehovými búrkami počas zimy. Jeho masívom prechádza vyše 11 kilometrov dlhý tunel, ktorý spája mestá Chamonix-Mont-Blanc (Francúzsko) a Courmayeur (Taliansko).

Chamonix vo Francúzskych Alpách

Chamonix je v zime obľúbeným a vyhľadávaným miestom na lyžovanie a snowboardovanie, v lete zas zaznamenáva obrovský nárast chodcov a bežcov. Čiastočne je to aj kvôli rastúcej ultra bežeckej scéne v Európe a tiež kvôli stále populárnejším pretekom, ako sú UTMB (Ultra Tour du Mont Blanc) Marathon du Mont Blanc. Nachádza sa tam množstvo horských chodníkov, ktoré sú ideálne na behanie. Mnohé z týchto trás sú vybudované ako turistické chodníky, a tak sa tam často turisti stretávajú s bežcami. V masíve Mount Blanc sú ich stovky kilometrov.
Mnohí slovenskí horskí bežci v priebehu roka podnikajú bežecké výlety k Mount Blancu, s túžbou zabehať si na niektorích z legendárnych pretekov, alebo len tak v rámci tréningu. 

TIP NA ZÁVER: Južné Francúzske Alpy sú vynikajúcim bežeckým územím s prístupnými horskými hrebeňmi, kde môžete behať a zároveň si vychutnávať výhľady na hory a doliny s obmedzeným snehom.