Výber bežeckej obuvi nie je dobré podceňovať a dôležité je myslieť pri tom na viacero faktorov. Jedným z najkľúčovejších je ten, ktorý súvisí s tým, na akom povrchu budete behávať. Na základe tohto faktora existujú dva základné druhy bežeckých topánok – cestné a krosové. Pripravili sme si článok, v ktorom vám priblížime najčastejšie chyby pri výbere krosovej bežeckej obuvi a tipy, ako im predchádzať.

Krosová, alebo aj horská bežecká obuv je určená na beh v prírode, po nespevnených, kamenistých a často rozmočených povrchoch. Tento typ bežeckej obuvi je vyhľadávaný hlavne medzi bežcami, ktorí milujú pohyb vo vysokohorskom prostredí či po lesných cestičkách. Patríte k takýmto nadšencom aj vy? Nezabúdajte, že ideálne bežecké topánky sú také, v ktorých sa cítite skvele od chvíle, keď si ich obujete, až do chvíle, keď si ich vyzúvate. V topánkach by vás vaše nohy nemali bolieť a rovnako by na nich nemali vznikať nepríjemné pľuzgiere. Pri výbere nových bežeckých topánok by ste tiež mali brať do úvahy prípadnú bolesť kĺbov či predchádzajúce zranenia z behu. S vlastnými vložkami tiež získate omnoho väčšie pohodlie a odpruženie a zaberie vám len pár minút, kým sa nové topánky prispôsobia vašim nohám.  

Chyba č. 1: Nákup podľa vzhľadu obuvi 

Niektorí ľudia sa zaujímajú o módu až príliš, čo môže byť v prípade výberu športovej obuvi kontraproduktívne. Veľa z nich si totiž vyberá na základe toho, či sa im topánky páčia a či sú moderné a štýlové. Po pár týždňoch však zistia, že im nesedia, a že ich bolia nohy. Nerobte aj vy rovnakú chybu a vyberajte si tak, aby vám športová obuv slúžila a neprinášala zbytočné ťažkosti.

Chyba č. 2: Nákup v nesprávnych obchodoch 

Často platí, že ľudia chcú pri nákupe športových topánok ušetriť, a tak nakupujú v rôznych obchodoch. Ide však o investíciu, ktorá sa vyplatí a je lepšie kúpiť si drahšie športové topánky v špecializovanom obchode, ktoré sú samozrejme kvalitnejšie a tým pádom vydržia dlhšie obdobie.  

Chyba č. 3: Nákup príliš malej obuvi

Nezabúdajte na to, že tesne priliehajúca obuv vedie k pľuzgierom, čiernym nechtom na nohách a podobne. Obzvlášť ženy sú zvyknuté nosiť topánky priliehavo, čo je zásadnou chybou. Ideálna je taká obuv, keď máte v jej prednej časti ešte asi pol palca priestoru.

Chyba č. 4: Nakupovanie v nesprávny čas

Toto je jedna z najčastejších a najbežnejších chýb. Mnohokrát ľudia zvyknú nakupovať ráno a odchádzajú s tým, že si kúpili perfektný pár topánok, ktorý im sedí. Opak je však pravdou. Je dobré mať na pamäti, že ráno začnú nohy opúchať a trvá to niekoľko hodín. Preto je ideálne kupovať si topánky vždy večer vďaka čomu predídete zbytočným problémom a starostiam.

Chyba č. 5: Ste si istý veľkosťou vašej nohy

Ľudia si často myslia, že keď je raz ich veľkosť nohy napríklad 8, platí to vždy a všade. Avšak nohy sa v priebehu času menia a typ jedného modelu topánok sa môže výrazne odlišovať od modelu iného. Veľkosti topánok sa tiež líšia v dôsledku rôznych faktorov ako je odlišný tvar zvršku či spôsobu, akým je topánka zošitá dohromady. Nechajte si svoje nohy zmerať zakaždým, keď si kupujete novú športovú obuv a hlavne si vždy topánky vyskúšajte.

Veríme, že sa budete pri kúpe krosovej bežeckej obuvi vyvarovať chybám, ktoré sme v článku priblížili. Keď pôjdete nakupovať, nezabudnite si so sebou zobrať aj ponožky a akékoľvek vložky do topánok, ktoré ste používali či používate. Týmto spôsobom môžete realisticky vyhodnotiť, ako dobre budú nové topánky vyhovovať vašim nohám.